Забруднювач атмосфери Токсичні ефекти Клас небезпечності* Інше
Формальдегід (СH₂О) 1.      Генотоксичність: може викликати соматичні мутації, які можуть передаватися нащадкам;

2.      Мутагенність;

3.      Ембріотоксичність;

4.      Канцерогенність.

2 Сінергізм з діоксидом азоту (підсилюють токсичну дію кожного)
Діоксид азоту      (NO2) 1.      Сильно подразнює  слизові оболонки дихальних шляхів;

2.      Викликає сенсорні, функціональні і патологічні ефекти;

3.      Функціональний ефект, – підвищений опір дихальних шляхів (викликає збільшення зусиль, що витрачаються на дихання.

2 Довгостроковий вплив NO2 при концентраціях вище 40—100 мкг/м³ може знизити функцію легенів і збільшити ризик виникнення респіраторних захворювань.
Фтористий водень (HF) 1.          Токсичні ураження дихальної системи 1 Cильно роз’їдає стінки дихальних шляхів.

Дихальна недостатність варіюється від звичайного подразнення до значного набряку легенів.

* Клас небезпечності хімічної речовини – ступінь можливої дії хімічної речовини на організм людини (1 клас – надзвичайно небезпечна речовина; 2 – високонебезпечна; 3 – помірно небезпечна; 4 – малонебезпечна).

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ:

  1. Мінімізувати вдихання забрудненого повітря різними шляхами:
  • Мінімізувати час перебування поблизу транспортних магістралей;
  • Обов’язкове провітрювання кімнати у нічні години;
  1. Підвищувати захисні сили організму і прискорювати виведення токсикантів з організму людини:
  • Споживання чистої питної води (для здорового організму не менше 2 л на добу);
  • Збільшення у раціоні харчування овочей, зменшувати споживання простих вуглеводів;
  • Збільшення у раціоні харчування зелених листяних овочей, щоб збільшити в організмі кількість хлорофілу, який за будовою схожий на будову гемоглобіну – ключового дихального пігменту кров’яних клітин людини (різниця полягає тільки в присутності атому магнію замість атому заліза);
  • Щоденне споживання клітковини для доброго функціонування кишківника (щоб токсиканти не затримувалися в кишківнику);
  • Своєчасне збагачення раціону харчування мікро- і макро-нутрієнтами, щоб організм людини не відчував «голоду» в них.

__________________________________

Доктор біологічних наук Григор’єва Л.І.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *