Токсичність хімічних речовин, концентрація яких у повітрі м. Миколаєва перевищує їх гранично-допустимі концентрації
Забруднювач атмосфери | Токсичні ефекти | Клас небезпечності* | Інше |
Формальдегід (СH₂О) | 1. Генотоксичність: може викликати соматичні мутації, які можуть передаватися нащадкам;
2. Мутагенність; 3. Ембріотоксичність; 4. Канцерогенність. |
2 | Сінергізм з діоксидом азоту (підсилюють токсичну дію кожного) |
Діоксид азоту (NO2) | 1. Сильно подразнює слизові оболонки дихальних шляхів;
2. Викликає сенсорні, функціональні і патологічні ефекти; 3. Функціональний ефект, — підвищений опір дихальних шляхів (викликає збільшення зусиль, що витрачаються на дихання. |
2 | Довгостроковий вплив NO2 при концентраціях вище 40—100 мкг/м³ може знизити функцію легенів і збільшити ризик виникнення респіраторних захворювань. |
Фтористий водень (HF) | 1. Токсичні ураження дихальної системи | 1 | Cильно роз’їдає стінки дихальних шляхів.
Дихальна недостатність варіюється від звичайного подразнення до значного набряку легенів. |
* Клас небезпечності хімічної речовини – ступінь можливої дії хімічної речовини на організм людини (1 клас — надзвичайно небезпечна речовина; 2 — високонебезпечна; 3 — помірно небезпечна; 4 — малонебезпечна).
РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ:
- Мінімізувати вдихання забрудненого повітря різними шляхами:
- Мінімізувати час перебування поблизу транспортних магістралей;
- Обов’язкове провітрювання кімнати у нічні години;
- Підвищувати захисні сили організму і прискорювати виведення токсикантів з організму людини:
- Споживання чистої питної води (для здорового організму не менше 2 л на добу);
- Збільшення у раціоні харчування овочей, зменшувати споживання простих вуглеводів;
- Збільшення у раціоні харчування зелених листяних овочей, щоб збільшити в організмі кількість хлорофілу, який за будовою схожий на будову гемоглобіну – ключового дихального пігменту кров’яних клітин людини (різниця полягає тільки в присутності атому магнію замість атому заліза);
- Щоденне споживання клітковини для доброго функціонування кишківника (щоб токсиканти не затримувалися в кишківнику);
- Своєчасне збагачення раціону харчування мікро- і макро-нутрієнтами, щоб організм людини не відчував «голоду» в них.
__________________________________
Доктор біологічних наук Григор’єва Л.І.